Viktoriin Tere, Kevad! (2)

4. Lääne-Virumaal Sagadi mõisa pargis saab näha ja katsuda ühte Eestimaa rekordit. Millist ja kui suur see rekord on? Vastus: Sagadi mõisa pargis asub Eesti kõrgeim tamm, mille kõrguseks on 32,6 meetrit; Eesti vanim sanglepp, mille vanus on ca 160 aastat.
5. Muistetel eestlastel oli au sees rahvakalender. Millist rahvakalendri tähtpäeva iseloomustavad järgmised ütlused: karu keerab end käpuli; putukatel ja ussidel tuleb elu sisse; siga hakkab end ise toitma? Kirjuta tähtpäeva nimetus ja kuupäev. Vastus: Käädripäev (käändrepäev, kärdlapäev, käärdlipäev), ka ussiliikumise päev - 17. märts.
6. Meie rahvuslinnu suitsupääsukese kuju vaatas enne euro kasutuselevõttu vastu ühe riigi rahalt. Missuguse riigi? Vastus: Sloveenia.
7. Vanasti kasutati nõiavitsa, et ära arvata maa-alused veesooned. Millisest puust lõigati vitsad? Vastus: Valdavalt pajust, kasutati ka sarapuud ja pihlakat.
8. Mõnes koolis kasvatatakse loodusklassis pisinärilisi, mõnel koolil on oma peenramaa. Ühes Eestimaa koolis kasvatatakse mesilasi. Millises? Vastus: mesilasi kasvatatakse Kurtna koolis.
9. Kui Eestis tervikuna on umbes pool maast kaetud metsaga, siis meie kõige enam metsastatum maakond on metsa ja põõsastikuga kaetud umbes 70% ulatuses. Nimeta see maakond! Vastus: Hiiumaa.
Kevade märkidest oleme märganud kiivitajat, kuldnokki, sookurgi, valget toonekurge ja lumikellukesi. Ole edaspidigi tähelepanelik!